• Albrand
  • Gafco
  • Rensa
  • Netterden
  • Hawi
  • CAD2M
  • Ubbink

Voetbalprofs kunnen leren van volley/handbalsters

Nieuws, Volleyvisie

Zeven jaar geleden nam hij als bondscoach afscheid van het nationale topvolleybal, in februari maakt Peter Blangé deel uit van de voetbalwereld. De recordinternational van de Lange Mannen gaat de bond, waar de ‘doodstraf’ staat op het beroeren van de bal met de hand, innovatief en wetenschappelijk inzicht leveren.

Zo omschreef technisch directeur van de  KNVB Hans van  Breukelen de taken van de nieuwe prestatie- en innovatiemanager, afgekort PIM. De voetballerij doet geregeld een beroep op trainers/managers uit andere bonden.
Zo leverde  oud-volleybalbondscoach Toon Gerbrands als directeur uitstekend werk af bij AZ en nu PSV. De zienswijze van Van Breukelen staat ter discussie. ,,Een geweldige  doelman die zijn aandeel had in het veroveren van het Europees kampioenschap in 1988, maar hij klinkt nu teveel als een voetbalgoeroe,’’ klonk het in menig sportkatern, waar de voorkeur uitging naar praktijkman Wim Jansen als KNVB-directeur.

Net als zijn maatje Johan Cruijf praat de oud-Feyenoorder liever over ingrediënten die topvoetballers op het veld zelf  aandragen:  kwaliteit,  intuïtie en creativiteit.  Bij de nieuwe aanpak wordt gerept over ‘die ene procent of fractie van een seconde verschil’ die duels op het hoogste niveau beslissen. Daarbij zouden onderzoek en innovatie net dat verschil kunnen maken. Een mooie zin, dat wel. Maar eentje die eerder thuishoort in het laboratorium dan op het veld.
Wie voetbal in de eredivisie volgt, ontkomt overigens niet aan de indruk, dat de over-mijn-lijk-mentaliteit ontbreekt. Ook bij Oranje is balletje-breed of -achteruit troef. Het betreft ‘acties’ van voetbalprofs die maandelijks meer incasseren dan supporter Jan Modaal per jaar. Om maar te zwijgen over de luttele vergoeding voor eredivisie-volleyballers.

Voetbalprofs zouden de Oranje-volleybalsters en -handbalsters in actie moeten zien. Rafael van der Vaart weet er door wederhelft en handbalinternational Svetlana Polman  in Denemarken alles van. Het is de vechtersmentaliteit die de Doetinchemse Lonneke Sloetjes en de overige Oranjemeiden van de helaas opgestapte bondscoach Giovanni Guidetti tentoonspreiden. De  Olympics van 2016 dreunen nog na.

De topteams van Seesink Personeel | Orion laten eenzelfde indruk achter. Strijdend ten onder gaan is dan geen doodzonde. Het is jammer dat Blangé zijn volleybalervaring niet meer kwijt kan bij de Nevobo. Na Olympisch zilver (1992) en goud (1996) vertelde hij dat het de bond niet was gelukt ‘de enorme successen te verzilveren’.
Notabene op de dag dat de Lange Mannen met WK-zilver thuiskwamen, kondigde de bondspraeses aan dat de Nevobo overwoog te stoppen met topvolleybal. Dat het Nederlands publiek het winnen van Olympisch goud had gekozen als Sportmoment van de Eeuw deed daar niets aan af.