• Albrand
  • Gafco
  • Rensa
  • Netterden
  • Hawi
  • CAD2M
  • Ubbink

Eredivisie uithangbord volleybal

Nieuws, Volleyvisie

Door Dick Visser

Van Talent Team tot De Volaren Er wordt binnen het topvolleybal op diverse fronten gewerkt aan verbetering van het speelniveau. Diverse partijen  proberen hun steentje bij te dragen om van de nationale eredivisie weer Het Uithangbord Van Het Volleybal te maken dat het ooit was.

20161010_visser_dick_pasfoto
Dick Visser

Er is sprake van een brede inbreng die varieert van de Vereniging van oud-internationals  De Volaren (Zij die zweven)  tot het Talent Team Papendal waarin jonge talenten sinds enkele jaren ervaring opdoen in de hoogste klasse. Om hopelijk later als oud-international deel uit te maken van De Volaren. De aanzet werd gegeven door oud-speelster Riet Wortel die contact zocht met Peter Blange en Caroline Wensink.
Deze club, met op de ledenlijst onder meer ex-Orionspeelster Monique Booij (dochter van oud-voorzitter Roel Booij), steunt oud-internationals in het normale leven en wil van betekenis zijn voor nieuwe generaties. Zoals De Batavieren dat doet bij het hockey.
Eerder dit jaar prees de nieuwe Nevobo-voorzitter Peter Sprenger nog de ‘kennis en ervaring’ die de oud-internationals sinds de oprichting ruim een jaar geleden toevoegen. ,,Het is een Denktank binnen de Nevobo geworden,’’ aldus Sprenger, die dit jaar meerdere ‘nieuwe’ gezichten in de top van de volleybalbond mocht verwelkomen.
Zo volgde Guido Davio als nieuwe algemeen directeur onlangs Joelle Staps na zeven jaar op. Davio brengt zijn ervaring  als manager competitie- en verenigingszaken bij de KNHB mee. De hockeybond zetelt net als de Nevobo in het Huis van de Sport in Nieuwegein, dus geografisch was de overstap van Daviozeer klein.

Krachtenveld
Veel groter is de positie van de twee sporten in de samenleving en binnen het (internationale) krachtenveld. Hockey trekt veel nieuwe leden, terwijl het volleybal worstelt om het ledental op peil te houden. Met zijn uitspraak dat ‘volleybal relevant blijft als grote  sport’ zegt Guido Davio eigenlijk dat er de komende tijd heel veel moet gebeuren  de sportharten in dit meer individualistisch wordend land weer te beroeren. Anders blijft het een verkooppraatje.
Het andere nieuw gezicht in de Nevobo is sinds april Bram Ronnes. De technisch directeur is echter een oude bekende, die met zijn broer Gijs uitblonk in de beachvolleybaltak. Bram Ronnes volgt oud-international annex vrouwenbondscoach Bert Goedkoop op die drie jaar geleden vertrok. De periode TD kwam de bond niet zonder kleerscheuren door. In 2012 zag Ronnes hoe moeizaam het ook in Utrecht was om topvolleybal van de grond te krijgen.  Vergeefs richtte hij in de Domstad een Comité van Aanbeveling op met klinkende namen als Joop Alberda, Redbad Strikwerda en Ron Zwerver. Als nieuwe technisch directeur  viel Ronnes al op als ‘heel dynamisch en ambitieus’.
,,Vernieuwend en meer prestatiegericht,’’ constateert trainer/coach Claudio Gewehr van  nationaal TalentTeam Papendal. ,,Bram wil sneller resultaten zien.’’