• Albrand
  • Gafco
  • Rensa
  • Netterden
  • Hawi
  • CAD2M
  • Ubbink

Handen uit de mouwen: ‘Wat doe jij?’

Nieuws

Zonder vrijwilligers geen volleybalwedstrijden

Zo maar een weekend in Doetinchem, zaterdag competitiedag gevolgd door SuperSunday. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk. Er worden wedstrijden op topniveau gespeeld met heel veel activiteit eromheen: op de achtergrond wordt er topsport bedreven door vele betrokken vrijwilligers.

De opbouwploegen, wedstrijdleiding, tellers scheidsrechters, vriendenclub, fotografen en cameramannen, courtcrew. En dan nog al die anderen die er iedere keer weer zijn. Zoals ouders, die hun kroost brengen naar uitwedstrijden of aanmoedigen. Dat is Orion.
Zo was is mijn jongste dochter ook één van die courtcrewleden. Het is eigenlijk heel bijzonder om als toeschouwer eens één radartje op zo’n dag onder de loep te nemen. Net als een fotograaf die door zijn lens kijkt en zijn kader scherp stelt. Over diens werk gesproken: die teamfoto’s voor de website, hoe werkt dat eigenlijk?

20151024_hvd_taurus_ballenkind

Maar terug naar de courtcrew. Als buitenstaander denk je: natuurlijk zijn die jongens en meiden er. Maar hoe komen die er eigenlijk? Waar komen de shirtjes vandaan? Wie wast al die shirtjes en neemt ze mee naar de zaal? Hoe weten ze wanneer welke bal waar moet zijn? Tijdens het spel zie je bijna onzichtbaar die ballen van links naar rechts rollen. Drooggemaakt met een handdoek, aanstuiteren naar de serveerder en meteen rolt de volgende bal je tegemoet. Het lijkt wel een training. Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken, dat de quickmoppers heel soms ook wel eens tactisch worden ingezet om tijd te winnen. En daar gaan ze weer.
Na afloop shirtjes inleveren, flesje drinken, consumptiemunten geven en even nagenieten. Oh ja, maar wie doen dat nu eigenlijk? Nou dat zijn onze eigen courtcrewdames Minka de Weerd en Danielle Wellink. Zij verzorgen dit werk op geheel eigen wijze fantastisch.

20151017_hdb_orion_landstede_copurtcrew_veeg

Namens ouders, en ik neem aan zeker ook Dames-1 en Heren-1, bedankt weer voor jullie inzet enthousiasme en begeleiding van onze kroost. Wij, ouders, leden, spelers en speelsters leggen de lat erg hoog  en vragen veel. Ik hoor in de bekende wandelgangen, ‘waarom is dat er niet’ of ‘waarom hangt daar geen bordje?’
Ongemerkt gaat er heel veel goed, bijna vanzelf. Maar je hoeft niet in het bestuur te zitten om iets te kunnen doen.
Dus de vraag is: ‘wat doe jij?’ Wacht niet af tot het bestuur iets vraagt maar neem eens het heft in eigen handen. Ga ongevraagd eens helpen of hang dat bordje op. Orion is geen product dat je afneemt, maar een vereniging en die vereniging dat zijn wij, dat ben jij. Handen uit de mouwen en D’ran. Alleen zo kunnen we blijven genieten van onze sport en onze sporters.

Tekst: Don Coers

20151017_HvD_HS1_Landstede_Courtcrew
De heren bedanken de courtcrew. Foto: Hans van Dijk.