• Albrand
  • Gafco
  • Rensa
  • Netterden
  • Hawi
  • CAD2M
  • Ubbink

Lycurgus in de rol van aanjager

Nieuws, Volleyvisie

 

Abiant Lycurgus. Het is allang geen doorsnee eredivisieclubje meer dat op Super Sunday 11 december 2016 aantreedt in topsporthal Home of Orion.

Eerder zou je de Groningse formatie kunnen duiden als een opvallende verschijning, die bijna wekelijks de tegenstander met diverse hoogstandjes (volleybal)les geeft. Zo houdt de regerend kampioen van Nederland de meeste opponenten in de competitie een spiegel voor. Lycurgus in de rol van aanjager voor meer professionalisme binnen de overige clubs. Met als uiteindelijk doel een hoger speelniveau over de hele linie, dus een competitie met meer spanning en sensatie.
Seesing Personeel | Orion vormt met Draisma Dynamo het duo dat Lycurgus in de nek hijgt. En met de sensationele 2-3 zege van SV Land Taurus vorige week bij Dynamo haakt de formatie uit Houten ook aan. Van de overige ploegen kan dit helaas nog niet worden gezegd. Op de enkele uitzondering na spreken de wekelijkse uitslagen, setstanden en commentaren wat dat betreft nog duidelijke taal.

Een en ander betekent dat de confrontatie tussen de ploegen van Goran Aleksov en zijn Groningse collega Arjan Taaij alle kanten op kan. Beslist geen wedstrijd die eigenlijk al is gespeeld voordat het eerste fluitsignaal klonk. Zet u op de tribunes maar schrap. Ongetwijfeld liet Seesing Personeel Orion de afgelopen week nog eens de dubbel om het vorige landskampioenschap de revue passeren. Dat zal zeker mooie wraakgevoelens oproepen.

Interessant aspect is, dat Abiant Lycurgus als eerste Nederlandse club sinds seizoen 2008/2009 weer inschreef voor de Champions League. De Groningers debuteerden begin november voor 4000 toeschouwers in de MartiniPlaza met 3-0 winst op Dobrudja 07. Na de tweede zege in Bulgarije werd Lycurgus uitgeschakeld door de Belgische topclub Maaseik. De ploeg van coach Taaij overwintert nu Europees in de CEV-Cup tegen de winnaar van het duel tussen het Bulgaarse Levski Ball Sofia en Jedinstvo Bemax Bijelo Polje uit Montenegro.

Tot groot ongenoegen van volleyballend Groningen krijgt het ‘feest’ geen vervolg in de MartiniPlaza die dan is gevuld met de Europese basketbalkraker Donar-Benfica. Lycurgus zal dan in de eigen Alfa-hal de tribune-capaciteit danig uitbreiden.
De schaduwkant van het Europees avontuur blijft de financiën. Terwijl voetbalclubs juist geld verdienen in de CL of European League, moeten de volleyballers geld meebrengen. Nog een CL-ronde had Lycurgus wellicht een ton gekost. Maar dat had de club er voor over, getuige de woorden van voorzitter Mark Boumans: ,,Sportief is het een jongensdroom.”

Wie weet, misschien valt die uitspraak over enkele jaren ook wel in Home of Orion . . .