• Albrand
  • Gafco
  • Rensa
  • Netterden
  • Hawi
  • CAD2M
  • Ubbink

Niet indutten na feestroes

Nieuws, Volleyvisie

De beentjes gingen bij Seesing Personeel | Orion afgelopen week volop van de vloer. Op de training, maar ook tijdens de feestroes na het winnen van de derde nationale mannenbeker in de clubhistorie.

Er heerste in het uitverkochte en ‘mooiste volleybaltheater van Nederland’ in Zwolle mega blijdschap door de finalezege (3-1) op negenvoudig cupwinnaar Draisma Dynamo. ,,Dit is mijn eerste prijs, een geweldig gevoel,” jubelde de veel scorende Joris Marcelis in De Gelderlander. ,,We waren onder alle omstandigheden rustig en bleven geloven in ons plan,” analyseerde aanvoerder Pim Kamps, die met Erik van der Schaaf aanvallend sterk voor de dag kwam.

Het binnenhalen van de beker betekent bepaald niet dat het seizoen in een lage versnelling kan worden afgewerkt. Trainer Goran Aleksov en zijn mannen kunnen misschien nog een keer stunten. Dynamo, volgens 82,5 % van de Volleybalkrant-lezers favoriet voor de bekerfinale, is koploper in de eredivisie (17-46). De voorsprong op nummer drie Seesing Personeel | Orion bedraagt slechts twee punten (17-44). De Doetinchemse club sluit de reguliere competitie 19 maart af bij nummer twee Abiant Lycurgus (16-44) en 26 maart in topsporthal Home of Orion tegen, jawel, Dynamo. Wie had het hier over een zinderend slot?

Hoe de eindstand van de eredivisie er straks ook uitziet, zeker is dat Orion als bekerwinnaar deel mag nemen aan het Europees toernooi om de CEV Challenge Cup. Het zou voor spelersgroep en aanhang een mooie beloning zijn na uitschakeling (november 2015) in de Challenge Cup tegen  het Belgische Menen. Alles hangt af van de financiële situatie van de Stichting Orion Topvolleybal. Die hanteert na de magere jaren het juiste principe dat geen cent méér wordt uitgegeven dan er binnenkomt. Natuurlijk staat het de sponsors vrij om met een extraatje Europees volleybal in Home of Orion mogelijk te maken.

Beland op Europees niveau is het duidelijk dat Nederland op een fikse achterstand staat. Lycurgus zorgde dit seizoen weer eens voor Nederlandse deelname aan de Champions League, maar moest beginnen in de voorronde. Wat binnenkort bij het voetbal ook onvermijdelijk is, gebeurt allang in de volleybalwereld.
Directe plaatsing voor de poule-fase is taboe.  Lycurgus werd na winst op het Bulgaarse Dobrudja 07 uitgeschakeld door Maaseik, met de Nederlandse toppers Rob Bontje en Jelte Maan in de gelederen. België slaat de voorronde over en speelt met twee clubs (ook Roeselaere) in de Champions League.

Het niveauverschil met Turkije, Italië en Rusland is nog groter. Geen wonder dat Nederlandse topspelers bij de Turkse koploper Ankara actief zijn. Conclusie: gelukkig kan het volleybalminded publiek in de Achterhoek wekelijks genieten van een herrezen Seesing Personeel | Orion.