• Albrand
  • Gafco
  • Rensa
  • Netterden
  • Hawi
  • CAD2M
  • Ubbink

Tijd voor beslissingen aangebroken

Nieuws, Volleyvisie

Steevast vallen halverwege het volleybalseizoen in januari enkele beslissingen. Buiten de lijnen betreft het verkiezingen van speler, speelster en trainer van het jaar. Op het veld staan kwart- en halve finaleplaatsen op het spel in de toernooien om nationale- en Europese bekers. 

Lonneke Sloetjes uit Doetinchem, uitkomend voor Vakifbank Turkije, werd weer Speelster van het Jaar (2016). In de verkiezing om de Ingrid Visser Award moest de genomineerde Daan van Haarlem (ex-Orion) bij de mannen winnend beachvolleyballer Alexander Brouwer laten voorgaan.

In topsporthal ‘Home of Orion’ wil Seesing Personeel | Orion woensdagavond 18 januari 2017 tegen  Sliedrecht Sport de basis leggen voor een finaleplek om de nationale beker. De  halve eindstrijd tegen de Zuid-Hollanders wordt 25 januari afgerond  in de Sliedrechtse arena De Stoep.

Onderweg naar mogelijk een derde bekertriomf onderschat de Doetinchemse cupwinnaar (1979, 2013) de koploper van de Topdivisie niet. Als één van de grote volleybalclubs met het hoogste vrouwenteam als eredivisiekoploper, neemt Sliedrecht Sport de bekerstrijd uiterst serieus. Aan de Merwede wordt de bekerconfrontatie met Orion gezien als een historische wedstrijd. De ploeg van coach Paul van der Ven wordt gesteund door tientallen supporters die reizen per speciale bus.

De mannen van de oude spelverdeler bij onder meer Nesselande en PZ/Dynamo plaatsten zich voor de halve finale tegen eredivisionist Coolen/Alterno (3-0).  Eerder werd op een achtste finale-vierkamp in Groot-Ammers gewonnen van HLB Van Daal en Volley Tilburg (beide Topdivisie) en Wik-Univé.

Lukt het Seesing Personeel | Orion de lastige klip Sliedrecht Sport  te omzeilen, dan wacht in de bekerfinale zo goed als zeker oude bekende Draisma/Dynamo. De Apeldoornse formatie zwiepte met trainer Bas Hellinga (ex-Orion) eerst die andere grootmacht Abiant Lycurgus uit de beker. Vervolgens werd in de eerste halve finalepartij  Advisie/SSS met 25-19 en tweemaal 25-18 in eigen huis geklopt. De return over een week in Barneveld lijkt een gelopen race.

Interessant is bovendien dat winnen van de beker de kortste weg naar Europa is. Dynamo bereikte na tweemaal 3-0 winst op Lausanne inmiddels de achtste finale van de Challenge Cup. Die is later deze maand tegen IBB Polonia London, een Engelse club met Poolse roots.

Regerend landskampioen annex bekerwinnaar Abiant Lycurgus mocht proeven aan twee ronden Champions League (Dobrudja Bulgarije, Maaseik (België). De Groningers proberen vanavond in de eigen Alfa Tophal tegen Lefski Sofia (Bulgarije) de achtste finale CEV-cup te bereiken.

Hoe mooi zou het zijn als het ook Seesing Personeel | Orion lukt om weer eens Europees te gaan. Winnen van de beker zou daarbij een aardig steuntje in de rug betekenen.