Werken aan hoger speelniveau
Volleyvisie
Dick Visser maakte tot vijf jaar terug deel uit van de redactie van de Tribune-info en in de jaren daarvoor ook van de jaarlijkse presentatiegids en de Orion Expres. Met ingang van dit seizoen zal Dick als columnist herhaaldelijk een Volleyvisie schrijven.
Twee weken geleden, hier in Home of (Seesing Personeel) Orion, sprak coach Arjan Taay van Abiant/Lycurgus na het winnen van de Supercup respectvol over het weggeslagen Coniche Topvolley Zwolle.
,,Gelukkig heeft Zwolle na het wegvallen van hoofdsponsor Landstede de eredivisiestatus kunnen behouden. Het is jammer dat de wedstrijd om de Supercup vandaag nooit echt een wedstrijd was. Hopelijk wordt Zwolle in de toekomst weer een sterk team, dat zou erg goed zijn voor het Nederlandse volleybal.”
Het leek een beetje een smeekbede van de succesvolle coach van ’s lands sterkste mannenvolleybalteam uit Groningen: ,,Laten we er met z’n allen voor zorgen dat het volleybal hier wekelijks weer garant zal staan voor spannende wedstrijden op niveau.’’
Taay gunt de tegenstanders in de hoogste klasse ook veel kwaliteit en potentie, net als zijn Groningse formatie. Dat maak je in andere takken van sport lang niet altijd mee. De nadruk ligt daar nogal eens op elkaar verketteren en weghonen.
Om het volleybal weer volop tot leven te brengen, is een eredivisie nodig met minimaal tien sterke teams. Met wekelijkse gevechten op het veld, spannend tot de laatste set, die de aandacht trekken van publiek, media en sponsors.
Ruim vijf jaar geleden leverde, na Taurus en Webton Twente, ook landskampioen Rivium Rotterdam de speellicentie in. Een gevolg van waarschijnlijk kortzichtig amateuristisch beleid met als gevolg geldgebrek omdat sponsoren het lieten afweten. Ook het bolwerk Rotterdam (Nesselande) met die grote hal in de schaduw van de Kuip, verdween. Een jaar eerder legde een andere veste, Almere, het loodje. En daarvoor was Amstelveen al opgedoekt.
Bent u er nog, na al deze ellende? Deze column eindigt heus niet in een rouwadvertentie hoor. Diverse tekenen en activiteiten geven aan dat het (top)volleybal in dit land beslist levensvatbaar is, ook al loopt het ledental nog steeds terug.
Zo keerden Taurus (Houten) en Nesselande (Zevenhuizen) terug in de eredivisie die dit seizoen verder is voorzien van een Gelders tintje. De helft van het dozijn teams komt uit de grootste provincie: naast Seesing Personeel | Orion (Doetinchem), Draisma Dynamo en Alterno (Apeldoorn) zijn dat Advisie SSS (Barneveld), Talentteam Arnhem (Papendal) en Prins VCV uit Veenendaal dat naar Ede is verhuisd. Daar gaat de ploeg verder onder de naam Vallei Prins Volleybal waar binnenkort wordt gespeeld in de nieuwe hal van de KennisCampus.
Dat duidt op een positieve ontwikkeling voor het topvolleybal, zoals dat ook in Doetinchem het geval is. Onder enthousiaste leiding van ondermeer clubvoorzitter Jeroen van Ree en het stichtingsbestuur met praeses en oud-speler Wijnand Geerdink is de basis gelegd voor een nieuw concept waarbij het mannentopteam weer echt deel uitmaakt van de vereniging. Dat werd vorige week nog eens duidelijk tijdens het voorstellen van hoogste mannen- maar ook vrouwenteam van Seesing Personeel | Orion.