• Albrand
  • Gafco
  • Rensa
  • Netterden
  • Hawi
  • CAD2M
  • Ubbink

‘Dobriy djen’ Orion in Siberië

Nieuws, Teamnieuws heren 1

Aan de boorden van de rivier de Ob in Rusland ligt de grauwe industriestad Surgut met een kleine 300 duizend inwoners. Voor de volleyballers van Orion uit Doetinchem vanavond het decor van de wedstrijd tegen de grootmacht Gazprom Surgut in de achtste finale van de CEV Challenge Cup.

De Doetinchemse ploeg vertrok maandagmiddag van vliegveld Düsseldorf voor de lange reis naar Surgut, de stad die bekend staat om de verwerking van olie en aardgas. ,,De reis verliep erg goed. Voor de zes langste mannen hadden we extra beenruimte geregeld bij de luchtvaartmaatschappij. Joris Marcelis paste anders echt niet in een vliegtuigstoel”, stelt de meegereisde voorzitter Wijnand Geerdink van de Stichting Orion Topvolleybal Doetinchem.

,,We hadden een overstap in Moskou en zijn in Surgut goed ontvangen. De kou valt best mee, het is maar -10 graden celsius. Komend weekeinde wordt het -37 graden, maar dan zijn we weer thuis.”
Het contrast is groot. Tegenover de miljoenenbegroting van de door Gazprom gesponsorde tegenstander, moesten de Doetinchemmers een crowdfundingsactie houden om af te reizen. Zonder die support had Orion de trip niet kunnen ondernemen.
‘Dobriy djen’ (goedendag) is het enige Russische woord dat Geerdink na een dag Surgut kent. ,,Hier buiten het hotel spreekt niemand Engels. Alle communicatie gebeurt met handen en voeten.”

Na aankomst in Surgut, rond vier uur in de nacht, werd er eerst wat bijgeslapen. ,,Na het ontbijt hebben we met de groep een rondje gewandeld,’’ zegt aanvoerder Stijn Held van Seesing Personeel | Orion. ,,Je wilt na dat reizen eigenlijk toch de spieren weer in beweging brengen, dus ik was blij dat we de sporthal in konden.”

20180116_soergoet_zaal
In de sporthal staat alles gereed voor de wedstrijd.

Speelde Orion eerder dit seizoen al een uitwedstrijd in het Bulgaarse Sofia, Surgut is wel wat anders. Held: ,,Sofia was grijs en grauw, dat is hier nog meer het geval. Ook ligt er een halve meter sneeuw en zie je allemaal tekens die je niet begrijpt,” zegt hij in de lobby van Hotel Centre.

Na de training kwamen de Nederlanders de Russische opponent tegen in de hal.
Held: ,,Ik had al wat beelden van hen gezien, maar ze zijn allemaal groot. Echt gebouwen van mannen met van die brede schouders. Blokkerend zijn dat soort spelers altijd wel sterk.”

In de hal waar Orion vanavond acteert, speelde Surgut afgelopen zaterdag nog tegen Kazan. ,,Dat is de beste ploeg ter wereld. De Russische competitie is ook de sterkste ter wereld’, merkt Held op. Vanmorgen traint Orion opnieuw, voordat de ploeg vanavond om 19.00 uur (om 15.00 uur Nederlandse tijd) aantreedt tegen de huidige nummer tien van Rusland. ,,Als we een set in deze twee wedstrijden tegen Surgut pakken, doen we het als Nederlandse ploeg heel goed,” meent coach Redbad Strikwerda. ,,Lycurgus verloor twee jaar geleden, toen ze op hun sterkst waren, zelfs twee keer met 3-0.”

Strikwerda gaat in de wedstrijd van de eigen kwaliteiten uit. ,,Zij zijn langer, springen hoger en slaan harder. Dat is een gegeven dat we niet kunnen beïnvloeden. Wij gebruiken deze wedstrijd om ons verder te verbeteren. De Europacup winnen is voor ons bijna onmogelijk. In Nederland kunnen we als Orion met deze europese ervaring wél om de prijzen spelen.”

Tekst: Remko Alberink, De Gelderlander
Foto: Na aankomst maakten de heren een wandeling door de koude stad. Foto: Orion

20180117_tribinfo_soergoet