• Albrand
  • Gafco
  • Rensa
  • Netterden
  • Hawi
  • CAD2M
  • Ubbink

Oranjelintje voor René Wiggers

Nieuws

Meer dan halve eeuw inzet voor volleybal

Orion-icoon René Wiggers uit Doetinchem is koninklijk onderscheiden. Het lintje, maandagochtend uitgereikt door burgemeester Boumans en opgespeld door zijn dochter Brechtje, was voor Wiggers een complete verrassing. René is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange en niet aflatende vrijwillige inzet voor het volleybal in Doetinchem en Orion in het bijzonder.


Burgemeester Boumans leest het koninklijk besluit voor.

Als fervente wandelaar was hij maandagmorgen 26 april, nietsvermoedend, door dochter Brechtje uitgenodigd voor de Koningsdagwandeling in Apeldoorn. Om het zo echt mogelijk te laten lijken, was René wijs gemaakt dat Brechtje’s vriend Holmer onverwacht moest afhaken en te elfder ure een invaller werd gezocht. Dat liet René zich geen twee keer zeggen. ,,Tien kilometer, een peulenschil. Met de boys loop ik twee keer per week gemiddeld vijftien,’’ klonk het vooraf zelfverzekerd. ,,En onderweg ook nog een hapje en een sapje, die lui in Apeldoorn weten wat een Oranjeklant als ik toekomt.”
Geheel in stijl hadden René en Brechtje zich voor het wandelavontuur gehesen in Oranjeshirt. Omdat dochterlief  nog even voor het inschrijfgeld en de versnaperingen moest pinnen werd richting gemeentehuis van Doetinchem gekoerst. Daar kwam de aap uit de mouw en viel René te midden van de plots opduikende familie en vriendenkring van de ene verbazing in de andere.

René Wiggers (76) krijgt de koninklijke medaille voor zijn niet aflatende inzet als vrijwilliger voor Orion en zijn verdiensten in het onderwijs. Voor de Doetinchemse volleybalvereniging was en is hij een manusje van alles. Zo vervulde hij een halve eeuw lang vele kaderfuncties, zorgde hij dat er voldoende geld in het laatje kwam voor toernooien en  andere activiteiten, was hij één  van de oprichters van de Vriendenclub Orion, verzorgde hij de uitgave van de programmabladen Mini Expres en Tribune Info en was hij de drijvende kracht achter  de jubileumuitgave ‘Reus, Jager, Strijder’, ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan.

Taalles
De buitenlandse spelers bij Orion werden dankzij leraar René snel wegwijs gemaakt in gangbaar Nederlands en de vaderlandse tradities en gebruiken. Ook was hij nauw betrokken bij City Beach Doetinchem en onvermoeibaar gangmaker bij het Kledingteam, dat ervoor zorgt dat ieder lid, elk seizoen weer, passende sportkleding heeft.
Door zijn goede contacten met de lokale media stond Orion sinds de oprichting regelmatig in de schijnwerper van de publiciteit. René Wiggers is één van Orions ereleden. Orion-intimi, die bij de voordracht voor de onderscheiding betrokken waren, roemen hem als voorbeeld voor de jeugd door zijn jarenlange, belangeloze inzet voor de gemeenschap en volleybal in het bijzonder.

Ook in het onderwijs heeft Wiggers zijn sporen verdiend.  Het langst was hij werkzaam als docent Nederlands op de GSGD en het Rietveld Lyceum. Kenmerkend voor zijn werk wordt de extra inzet genoemd voor leerlingen, die een steuntje in de rug nodig hebben en daardoor toch hun diploma konden halen. Ook was hij initiator en organisator van veel activiteiten buiten de lessen.

Apetrots
Dochter Brechtje was apetrots dat zij, namens burgemeester Boumans, haar vader René de koninklijke onderscheiding op mocht spelden. De huldiging in het gemeentehuis kreeg voor familie en vrienden een feestelijk vervolg in kasteel De Kelder. Daar werd de ‘decorandus’ opnieuw aangenaam verrast. Dit keer met een kleurrijke, speciaal op de onderscheiding afgestemde brochure, met vermelding van alle aanvragen voor het lintje en al René’s verdiensten voor Orion, de GSGD en het Rietveld.

Tekst: Rob Lureman
Foto aanhef: Kleindochter Saar biedt haar opa een zelfgemaakte attentie aan.


Jan Bosma (links) biedt namens Orion de ‘koninklijke brochure’ aan.


René met de dames van het Kledingteam, waarvoor René de laatste jaren veel werk verzet.