• Albrand
  • Gafco
  • Rensa
  • Netterden
  • Hawi
  • CAD2M
  • Ubbink

Orion schrijdt voort richting ‘dubbel’

Nieuws, Volleyvisie

Alle ogen van volleybalminnend Nederland zijn momenteel gericht op Seesing Personeel | Orion. Als verrassende nummer één van de reguliere competitie – 62 gewonnen sets en beste setquotiënt – is de bekerwinnaar uit de Achterhoek nu dé kanshebber voor het landskampioen.

De titel gaat naar de winnaar van de play-offs waarin Seesing Personeel | Orion pas in de finale de echte concurrenten Draisma Dynamo of Abiant Lycurgus tegenkomt. Van het toonaangevend drietal in de eredivisie claimde in eerste instantie regerend kampioen Lycurgus vrij moeiteloos de eerste plaats, maar na enig stuivertje wisselen passeerde Seesing Orion beide concurrenten. De Achterhoekers wonnen de bekerfinale van Dynamo en versloegen in de eindfase van de reguliere competitie Lycurgus en nogmaals Dynamo.

Winst in Zwolle
Vijf dagen nadat de overige zes clubs hun eerste play-off-duel speelden, versloeg Seesing Personeel | Orion afgelopen woensdag Coniche Topvolleybal Zwolle. In de hoofdstad van Overijssel was de eindstand tegen de formatie van trainer/speler Thijs van Noorden (ex-Orion) 1-3 met setstanden van 16-25, 25-23, 18-25 en 21-25.  Zaterdagavond 8 april kan de formatie van Goran Aleksov zich plaatsen voor de halve finale van de play-offs. Tegenstander is vrijwel zeker Advisie/SSS, dat de eerste wedstrijd tegen Inter Rijswijk afgetekend won met 3-0.
Orion ontloopt in deze fase Dynamo en Lycurgus die elkaar in de andere kwartfinale tegenkomen, mits zij hun tweede duel tegen respectievelijk Vallei Prins en Land Taurus ook winnend afsluiten.
Onderin de eredivisie is het weer een komen en gaan van clubs. Nadat Rivo Rijssen vorig seizoen op eigen verzoek afdaalde, is het nu zeker dat ARBO Rotterdam en Coolen Alterno volgend seizoen niet langer uitkomen in de hoogste klasse. Dat gebeurt eveneens op eigen verzoek omdat zij de middelen ontberen. Wel spelen beide teams momenteel in de play-offs degradatiepoule om hun plek volgend seizoen in de Topdivisie veilig te stellen.

Plan 2016+
Ver van het speelveld, maar wel regelmatig in overleg met de clubs, buigt de Nevobo zich over het Eredivisie Plan 2016+. Met de nieuwe aanpak wil de bond de hoogste klasse in meerdere opzichten versterken. De clubs zouden zich een regionale positie moeten verwerven, zoals Seesing Personeel | Orion dat in Oost-Gelderland en Lycurgus in Groningen laten zien.
Dat zes van het dozijn clubs dit seizoen afkomstig is uit Gelderland, geeft een zekere scheefgroei aan. Het grote-steden-gebied in de Randstad was in het verleden sterker vertegenwoordigd, met Ortec/Nesselande (Rotterdam), BrotherMartinus, HvA (Amsterdam) en Starlift / Blokkeer (Den Haag) als sterke troeven.
Ook het verhogen van het aantal trainingen van eens per dag naar negen keer per week, zoals bij Lycurgus, is een punt van aandacht.
Een aantal clubs haakt af omdat het niet lukt deze verbeteringen door te voeren. Het zijn volgens de volleybalbond de consequenties van het verder professionaliseren van de eredivisie. Volgens de Nevobo is wel duidelijk afgesproken dat ‘elke club deze afweging voor zichzelf moet maken’.

Hoe de eredivisie van tien clubs volgend seizoen is samengesteld, zal de komende tijd duidelijk worden. Uiterlijk half april is bekend welke teams een speellicentie krijgen.