• Albrand
  • Gafco
  • Rensa
  • Netterden
  • Hawi
  • CAD2M
  • Ubbink

Maan: ‘Breed motorisch ontwikkelen’

Nieuws

‘Samenwerking tussen sportverenigingen belangrijk’

In Nederland vindt de kennismaking met sport veelal plaats op school, het gezin of de  sportvereniging. Essentieel hierbij is dat kinderen het plezier van sport inzien. Hiernaast is het belangrijk dat kinderen leren bewegen, dat hen het fysiek alfabet (= basisvormen van  bewegen) wordt aangeboden en dat zij kennismaken met meerdere sporten en wedstrijdsport.

Dit palet dat veelal plaats vindt rond de basisschool-leeftijd, moet er uiteindelijk aan bijdragen dat kinderen, ouders en begeleiders aanleg en mogelijke sportvoorkeur leren verkennen en ontdekken. Op deze manier wordt niet alleen een stevige basis gelegd, die van grote meerwaarde is voor een levenslange sportloopbaan en topsport. Om dit te bereiken zijn twee zaken van groot belang. Als eerste zullen kinderen minimaal twee uur per week gymles krijgen van een vakleerkracht.
Ten tweede pleit ik voor een meer integrale samenwerking tussen de sportverenigingen. Het aanbieden van een gezamenlijk opgesteld programma, zodat kinderen in de basisschoolleeftijd in aanraking kunnen komen met meerdere sporten.
Zodoende ontwikkelt het kind zich fysiek veel breder en krijgt ook de mogelijkheid om gemotiveerd een sport te kiezen of zelfs geadviseerd te krijgen door professionals. Tevens biedt dit de kinderen de mogelijkheid zich breed motorisch te ontwikkelen. Takken van sport zullen vaker bij elkaar in de keuken moeten kijken en elkaars methodieken en  bewegingsvormen moeten gaan gebruiken om kinderen/sporters de mogelijkheid te geven zich fysiek te ontwikkelen.
Op topsportniveau zien we zich dit stap voor stap ontwikkelen. Bij de door Jumbo gesponsorde sportploegen wordt er indringend samengewerkt.
Het zou fantastisch zijn wanneer de Doetinchemse sportverenigingen de handen ineen gaan slaan onder aanvoering van Sportservice Doetinchem om het Breed Motorisch Ontwikkelen gaat stimuleren.
Wellicht dat een Sport Pass Partout soelaas kan bieden, waardoor kinderen in staat word   gesteld geheel vrijblijvend ‘aan de slag’ kunnen gaan bij de verschillende verenigingen.


Eric Maan
Trainer/Coach Heren 2