• Albrand
  • Gafco
  • Rensa
  • Netterden
  • Hawi
  • CAD2M
  • Ubbink

Festiviteiten 50 jaar Orion van start

Nieuws

Vriendenclub reikt eerste jubileumglossy uit

Tijdens een feestelijke avond in de kantine van de topsporthal heeft de Vriendenclub van Orion zaterdagavond het eerste exemplaar van het jubileumboek uitgereikt aan Rens Steintjes, wethouder Sport, Jeroen Westdijk, voorzitter Rabobank Orion Volleybal en Wijnand Geerdink, voorzitter van de Stichting Orion Topvolleybal Doetinchem.

Uit handen van spreekstalmeester René Wiggers ontving het drietal het bijzonder fraai boek waarin de rijke historie van Orion kleurrijk staat omschreven. De presentatie van het boek en gezellige bijeenkomst voor genodigden was het eerste officiële moment waarop het 50-jarig bestaan van de vereniging wordt gevierd.


En er is een taart namens hoofdsponsor Rabobank.

Nadat wethouder Steintjes Orion in een korte toespraak had gefeliciteerd, nam René Wiggers het woord in de overvolle kantine van de Topsporthal. Hij nam de gasten kort mee in de historie van het volleybal in Doetinchem en het uiteindelijke ontstaan van volleybalvereniging Orion.
Hij wees daarbij op een fotocollage die op een groot scherm in de kantine te zien was. ,,De foto’s die daarop te zien zijn, zijn door Hennie van Haarlem, Jaap Bakker, Mark Bloem en Bas Bloem gedigitaliseerd zodat de rijke historie van onze vereniging ook digitaal is vastgelegd,’’ aldus Wiggers.

Orion Quiz
Om te kijken hoe het zit met de historische Orion-kennis van de aanwezigen, nodigde Wiggers ‘clubman’ Bert Broens en oud-spelers Bas Hellinga en Pim Ratering naar voren. Zij werden ondervraagd over kampioenschappen, spelers en speelsters en andere feitelijke en grappige weetjes over de vereniging. Het was Bert Broens die uiteindelijk het beste scoorde en daardoor de titel ‘Mister Orion’ mag voeren.

Glossy
Een groot deel van de historie van Orion is nu ook beschreven in een fraai boekwerk waaraan de Vriendenclub sinds begin dit jaar hard heeft gewerkt. ,,We zijn in februari voor het eerst samengekomen met een aantal leden en oud-leden en hebben het idee besproken. Kort daarop zaten we weer bij elkaar en hebben we besloten: we gaan het doen. De geschiedenis van Orion verdient een mooi boek,’’ aldus Wiggers.
Ruim een half jaar later – en na heel veel interviews, onderzoek en overleg – ligt er een bijzonder mooi boek waar Orion trots op kan zijn. Wiggers: ,,Er is veel werk in gaan zitten, maar het resultaat mag er in onze ogen dan ook zijn. Een mooie glossy over een mooie vereniging.’’

Reus, Jager, Strijder
Hij nodigde vervolgens Sportwethouder Steintjes, Jeroen Westdijk en Wijnand Geerdink. uit om het boek in ontvangst te nemen. Al snel bladerden ze geïnteresseerd door het dikke boekwerk dat gesierd wordt door een cover met daarop een afbeelding van de Orionnevel, de woorden Reus, Jager en Strijder en foto’s van markante Orionspelers.

Na de overhandiging kregen ook andere genodigden een exemplaar en werd er direct in de boeken gekeken. Veel blikken van herkenning, vooral bij de oud-leden. Onder andere Bas Hellinga werd gevraagd om enkele boeken te signeren, net als andere oud-topspelers.

Prijzenkast
,,Bij een jubileum hoort ook een cadeau,’’ zei René Wiggers, toen hij na enige ‘leestijd’ de microfoon nog een keer pakte. ,,In de 50 jaar dat Orion actief is als vereniging, hebben we mooie en veel prijzen gewonnen. Om regelmatig terug te kunnen kijken op die mooie historie, hebben we een grote prijzenkast laten maken zodat we hier in de kantine kunnen terugkijken op de oude, maar ook op de recente successen.”

Daarbij deed Wiggers de oproep aan leden en oud-leden, die zelf nog een gewonnen bokaal, schaal of andere prijs in huis hebben, deze bij de Vriendenclub af te geven zodat die ook in de prijzenkast gezet kan worden.

Blijf foto’s sturen
Eenzelfde oproep deed Jeroen Westdijk namens Rabobank Orion.,,En ook alle mensen die nog oude foto’s hebben wil ik oproepen om deze in te leveren zodat ze gedigitaliseerd kunnen worden. Sinds Hennie, Jaap, Bas en Mark hiermee zijn begonnen, hebben ze al een enorm hoeveelheid foto’s gedigitaliseerd. Maar ze gaan gewoon door met hun actie dus blijf vooral foto’s insturen.’’

Westdijk bedankte vervolgens de Vriendenclub voor het boek en het vele werk dat ze hierin gestoken hebben. ,,We hebben onze historie nu in boekwerk en digitaal vastgelegd. Daar zijn we bijzonder blij mee en het toont ook hoe mooi onze vereniging is. Daarom wil ik alle aanwezige oud-voorzitters graag uitnodigen om hier – samen met alle andere aanwezigen – te proosten op ons jubileum.’’

Nadat Roel Booij, Bart Knepper en Jeroen van Ree naar voren waren gekomen, werd door iedereen het glas geheven op 50 jaar Orion.

Jubileumboek
De Vriendenclub biedt het jubileumboek aan alle leden van Rabobank Orion gratis aan. Daarbij geldt dat per huishouden/woonadres één exemplaar gratis is. Als op hetzelfde adres meerdere leden wonen en zij willen meerdere exemplaren, dan kunnen deze voor € 9,95 per stuk aangeschaft worden.

Feest
Na het officiële gedeelte was het tijd voor een barbecue en feestavond waar door Vrienden, leden, oud-leden en sponsoren herinneringen werden opgehaald en gedeeld.

 

Verslag: Geert Hilferink
Foto’s: Robert van de Gevel


Voorzitter Jeroen Westdijk (links) laat de oorkonde zien, die wethouder Steintjes (rechts) zojuist uitreikte namens de gemeente Doetinchem.


Wethouder Steintjes (links) en voorzitter Jeroen Westdijk ontvangen als eerste de Vriendenclub-uitgave ‘Reus, Jager, Strijder’.


Ook voorzitter Wijnand Geerdink van de Stichting Topvolleybal Doetinchem (Active Living Orion) krijgt een exemplaar uit handen van René Wiggers namens de Vriendenclub.


Daarna is het doorbladeren en tegelijk herinneringen ophalen. Wethouder Steintjes (links) en ere-voorzitter Roel Booij.


Voorzitter Jeroen Westdijk (links) heft het glas met v.l.n.r. de oud-voorzitters Bart Knepper, Jeroen van Ree en Roel Booij.


Bas Hellinga is druk met het tekenen van de eerste exemplaren.


Bas Hellinga vindt, dat ook de dames in alle hulde moeten worden betrokken en overhandigt zijn boeket aan vrijwilligster Pauline Zoethout.


Ook de vrijwilligsters van het Kledingteam zijn aanwezig: v.l.n.r. Renate Bakker, Kitty Jansen en Elsbeth Wegman.


Vervolgens gaat het feest van start met een smakelijke barbecue en veel muziek.


De barbecue vindt plaats op het voorterrein van de Topsporthal.