• Albrand
  • Gafco
  • Rensa
  • Netterden
  • Hawi
  • CAD2M
  • Ubbink

‘Laat Orion niet in de kou staan’

Nieuws, Teamnieuws heren 1

Actie gestart voor sportieve reis naar Siberië

Orion heeft geen geld voor het Europese duel in Siberië. Afzeggen is ook geen optie, want de boete is 20.000 euro. Tijd voor actie dus.

Voor een duivels dilemma staat de Doetinchemse volleybalclub Orion, de regerend bekerwinnaar van Nederland. Toen het Bulgaarse Levski Sofia afgelopen woensdag in een bloedstollend duel geklopt werd in de return van de 1/16e finale in de Challenge Cup, werd er hartstochtelijk gejuicht in de Doetinchemse Topsporthal. Het gejubel verstomde direct toen de consequenties duidelijk werden. Op woensdag 17 januari speelt Orion in de volgende ronde tegen Gazprom Surgut, gelegen in het West-Siberische laagland.

20171224_hs1_naar_siberie_thermom_0

De trip, ruim 4.000 kilometer van huis, kost de Doetinchemmers ruim 25.000 euro. En dat geld hebben ze niet. ,,Maar niet naar Siberië afreizen is ook geen optie”, zegt Wijnand Geerdink van de stichting Topvolleybal Orion. ,,Als we niet gaan krijgen we van de CEV (Europese volleybalbond, RW) een boete van 20.000 euro en worden we tevens drie jaar uitgesloten voor het spelen van Europees volleybal. Dat is een schandalig hoge boete, maar ik snap de CEV wel. Dan hadden we ons maar niet in moeten schrijven. We gaan er nu dus alles aan doen om dat geld bij elkaar te krijgen via particulieren en bedrijven. Daarnaast gaan we met de pet rond bij sponsors.”

,,We willen heel graag naar Siberië, ook al is het daar in januari erg koud”, zegt Orion-speler Dik Heusinkveld. Berekoud is beter, want in januari van dit jaar tikte de thermometer in de Siberische stad een paar keer -40 graden celcius aan. ,,Ik hoop dat de  mensen ons niet in de kou laten staan”, zegt de midspeler lachend. ,,Wij willen deze trip dolgraag maken, daar doe je het als sportman toch voor. In de competitie spelen we maar een paar topwedstrijden, die Europese wedstrijden zijn de krenten in de pap. Het zou doodzonde zijn als we die niet kunnen spelen.”

Heusinkveld heeft – hoe toepasselijk – een thermometer ontworpen. ,,We willen zo laten zien hoeveel geld er op wordt gehaald voor onze reis”, zegt de volleyballer. ,,In het betaald voetbal is zoiets niet voor te stellen, een club die geen geld heeft voor een Europese wedstrijd. Maar buiten het voetballen om is dit het lot voor heel veel topsporters. Er is heel weinig geld beschikbaar. Heel veel mensen beseffen dat niet, maar veel spelers van Orion werken fulltime om aan het einde van de maand rond te komen. Dat doen we met liefde, maar het zou heel gek voelen dat onze topprestatie tegen Levski Sofia niet beloond wordt. We gaan er alles aan doen om die trip te realiseren.”

De club start nu twee acties op, zegt Geerdink. Zowel particulieren als bedrijven kunnen daaraan deelnemen.

Geïnteresseerden kunnen voor 50 euro  twee entreekaarten kopen voor de return tegen Surgut, op 31 januari in de Doetinchemse topsporthal. ,,Voor bedrijven  is het bedrag 500 euro voor tien kaarten en een bedrijfsbezoek van een van de topsporters (team of staf) om hun ervaring met het personeel of deel van het personeel te delen”, zegt Geerdink.

Kaarten kunnen via info@oriontopvolleybal.nl  besteld worden of direct betaald worden op het bankrekeningnummer van Orion (NL64ABNA0602117984 tnv Orion Topvolleybal Doetinchem).

Bron bericht: De Gelderlander, Raymond Willemsen.
Foto aanhef: Heren 1 bereidt zich voor op een steenkoud avontuur in Siberië. Foto Theo Kock.