• Albrand
  • Gafco
  • Rensa
  • Netterden
  • Hawi
  • CAD2M
  • Ubbink

‘Aanvoerder zijn is een uitdaging’

Nieuws, Teamnieuws dames 1

Sterre Smeitink wil nog heel veel leren

,,Ik vind het een uitdaging,” zegt Sterre Smeitink, aanvoerder van Dames 1. ,,Niet alleen om het team te leiden, maar ook om betrokken te zijn bij de opleiding van de jonge speelsters.” Sterre is het schoolvoorbeeld van een ervaren speelster die in het team van overheersend jonkies de kar moet trekken.

Dat is, kijkend naar haar leeftijd en haar start bij Orion bijzonder. Op haar 18e was ze bij Dames 1 de benjamin en nu, drie jaar later, is ze één van de routiniers. ,,En dan ben ik pas 21, dat is helemaal niet oud.”
Ze denkt van  het aanvoerderschap veel te kunnen leren. ,,Het moet nog wel wennen, zo was ik al eens bijna vergeten om m’n handtekening op het wedstrijdformulier te zetten.”

Familie
Sterre kom uit een sportieve familie. Moeder Miriam volleybalde bij Sparta (Zelhem), vader Bert (‘mijn trouwste supporter’) deed aan karate en waterpolo, zus Tamara speelt nog steeds bij DVO (Hengelo Gld.) en broer Nick is bij Orion libero bij Heren 3.
Ze begon op haar zesde met volleybal bij DVO in haar woonplaats Hengelo. Op haar 18e maakte ze de overstap naar Orion. ,,Dit is mijn vierde seizoen. Door corona heb ik het eerste jaar slechts één wedstrijd gespeeld.” Ze kijkt graag op tv naar het Nederlands  team. Haar grote voorbeelden zijn Celeste Plak en de inmiddels bij Oranje gestopte Maret Grothues.


Sterre loopt stage bij Heren 1.

Sterre volgt aan de HAN in Nijmegen de opleiding fysiotherapie. Ze is bezig met haar vierde en laatste jaar. Ze werkt aan haar scriptie ‘Fijne motorische problematiek’ bij kinderen en volwassenen. De studie is goed te combineren met volleybal. Sterre liep vorig jaar stage bij Medi Fit Doetinchem. Nu kijkt ze in de keuken bij Heren 1 van Active Living Orion zonder stage te lopen. ,,Ik leer op die manier veel van blessures en de behandeling daarvan.” Van februari tot juni vervolgt ze haar stage bij MedSupport in Zelhem. Daarna hoopt ze af te studeren als algemeen fysiotherapeut. Haar grote wens is doorgaan voor pre-master bewegingswetenschappen

Ze is een druk baasje. Nagenoeg de hele week is ze met volleybal bezig. ,,Maandag en donderdag krachttrainen voorafgaand aan de training bij Dames 1, dinsdagavond train ik in  Apeldoorn bij Dynamo DS 1. Woensdagavond ben ik incidenteel actief als verzorger bij Heren 1 en zaterdag is de wedstrijddag. Het is prettig dat ik woensdag en vrijdag tijd heb voor mijn studie.”

Ommekeer
Teleurstellend vindt ze het, na de degradatie uit de Topdivisie, de aanhoudende verliesreeks in de Eerste Divisie. ,,Heel vervelend. Het voorlaatste seizoen was het al kantje boord en die neergaande lijn zette zich vorig seizoen voort. Dan  kun je na degradatie wel denken aan de weg terug, maar je bent zeven speelsters kwijt. Dan moet je je doelen bijstellen. We hebben een heel nieuw team met nogal wat jonkies. Je merkt vooral de eerste wedstrijden dat we ervaring missen en aan elkaar moeten wennen.”

De ommekeer zal ongetwijfeld komen, daarvan is Sterre overtuigd. ,,Een setje winst geeft al voldoening. We beginnen meestal enthousiast, maar het goede spel is vaak van korte duur.   De meiden doen er alles aan en leren nog elke wedstrijd. Ondanks al die nederlagen houden we de moed er in. We zijn een gezellige groep en kunnen het goed met elkaar vinden. Dat is ook belangrijk.”

Tekst: Rob Lureman
Foto aanhef: Sterre passeert het blok van Dynamo Tubbergen. Foto Martien Wassink.