• Albrand
  • Gafco
  • Rensa
  • Netterden
  • Hawi
  • CAD2M
  • Ubbink

Rituelen in volleybal

Nieuws, Teamnieuws heren 2

Rituelen spelen vaak een belangrijke rol voor veel sporters voorafgaand of tijdens een wedstrijd. Om welke sport het ook gaat, veel atleten hebben hun eigen specifieke voorbereiding en routines die helpen om zich mentaal voor te bereiden en in de juiste mindset te komen.

Ook volleyballers hebben hun eigen rituelen en gewoontes. Sommigen vinden hun focus in het volgen van bepaalde stappen, terwijl anderen juist meer flexibel zijn en zich aanpassen aan de situatie. Het is interessant om te zien hoe deze handelingen bijdragen aan het spel van de spelers. Tegelijkertijd kun je je soms afvragen of deze acties nog steeds binnen de categorie van rituelen en gewoontes vallen of dat deze spelers simpelweg op het spectrum zitten.

Van het stretchen of inspelen op een specifieke plek tot het behouden van hetzelfde rugnummer van team tot team. Van het altijd uitserveren van de eerste opslag in de wedstrijd tot het stuiteren van de bal, in een veelvoud van drie, waarbij beide handen de bal even vaak raken ongeacht het patroon voor de opslag. Makkelijk kan er getwijfeld worden of dit soort verrichtingen binnen de categorie rituelen en gewoontes vallen of dat deze spelers op het spectrum zitten. Dit moet u als lezer zelf maar bepalen.

Hoe dan ook: rituelen en gewoontes zijn een belangrijk onderdeel van het spel voor veel volleyballers. Of het nu gaat om het creëren van een gevoel van controle, het verbeteren van de concentratie of het vinden van focus. Deze rituelen kunnen een positieve invloed hebben op het spel en de prestaties van de spelers.

Het is interessant om te zien hoe verschillende spelers op verschillende manieren omgaan met deze rituelen en hoe dit bijdraagt aan hun spel op het veld.

 

Tekst: Jens Reinders
Foto aanhef: Jens Reinders (midden), foto Martien Wassink.